Ogórki kiszone cieszą się niesłabnącą popularnością wśród konsumentów. Doceniane są za walory smakowe, ale też wartości odżywcze i zdrowotne. Ogórki kiszone są naturalnym priobiotykiem, który stosowany regularnie korzystnie wpływa na układ odpornościowy, ale też funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po ogórki.

Historia ogórków kiszonych

Ogórki kiszone przygotowywane w procesie fermentacji mlekowej zyskują mnóstwo właściwości odżywczych oraz są niesamowicie zdrowe i smaczne. Kojarzone są przede wszystkim z kuchnią polską czy niemiecką, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że ogórki kiszone znane były już w starożytności! Pierwsze ogórki kiszone wyprodukowane zostały w Mezopotamii niemal dwa tysiące lat przed naszą erą. Doceniane były za swoje właściwości smakowe, lecznicze i kosmetyczne również w starożytnej Grecji i Rzymie. Dalej dzięki imigrantom trafiły do Wielkiej Brytanii, a nawet Stanów Zjednoczonych.

Zalety jedzenia ogórków kiszonych

Ogórki kiszone to produkt, który można jeść praktycznie cały rok. Przygotowane w sezonie, kiedy ogórki gruntowe są świeże i smaczne idealnie sprawdzą się jako dodatek do jesienno-zimowych dań, ale też wiosennych sałatek czy zup. Ogórki kiszone, podobnie jak inne kiszonki mają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Cenione są za dużą zawartość wody i dlatego świetnie gaszą pragnienie w okresie letnim. Mają też mnóstwo witamin szczególnie z grupy B, C, K, E i A, które poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Ogórki kiszone bogate są również w magnez, fosfor oraz potas  niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego człowieka. W okresie zimowym ogórki kiszone z powodzeniem mogą zastąpić suplementy diety. Dzięki dużej zawartości witaminy C przyczyniają się do zwalczania lekkich przeziębień i infekcji. Obok jogurtów są też istotnym składnikiem antybiotykoterapii. Ogórki kiszone pomagają odbudować florę jelitową i chronią układ pokarmowy przed działaniem antybiotyków właśnie.

Zastosowanie ogórków kiszonych w kuchni

Ogórki kiszone znalazły szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Przygotowywany jest z nich sok, który stanowi idealną bazę do przygotowania zupy ogórkowej. Ogórki mogą być również świetnym składnikiem sałatek i orzeźwiających surówek, które idealnie pasują na przykład do smażonych ryb czy grillowanych mięs. W kuchni rosyjskiej ogórki kiszone dodawane są do mięsa gulaszowego nadając potrawie niepowtarzalny smak. Sok z ogórków można również pić, ale w ograniczonych ilościach. Świetnie gasi pragnienie i pomaga zwalczyć zgagę.