Kiszenie to naturalny proces biologiczny, który daje możliwość wydobycia niezwykłych walorów smakowych nie tylko z warzyw, a także z owoców. Wykonane kiszonki mają także dużą ilość witamin, które korzystnie wpływają na zdrowie i odporność. Na czym dokładnie polega proces kiszenia owoców? Dlaczego warto spożywać kiszone owoce? Sprawdź odpowiedzi na te pytania w poniższym artykule. Życzymy udanej lektury.

Na czym polega proces kiszenia owoców?

Kiszenie to naturalny proces, który polega na rozkładaniu cukrów występujących w owocach przez bakterie kwasu mlekowego. To właśnie te bakterie są odpowiedzialne za charakterystyczny, kwaśny smak kiszonych owoców. Proces kiszenia należy rozpocząć od pokrojenia owoców i umieszczenia ich w słoiku. Następnie należy przygotować solankę lub roztwór wody z dodatkiem kwasu mlekowego. Kolejny etap to zalanie owoców przygotowaną solanką. Ważne jest, aby cały proces odbywał się w warunkach beztlenowych. Dlatego też każdy słoik należy szczelnie zamknąć i umieścić w ciepłym miejscu. W ciągu kilku dni bakterie kwasu mlekowego rozpoczną proces rozkładania cukrów zawartych w owocach.

Dlaczego warto spożywać kiszone owoce?

Kiszenie owoców to doskonały sposób na zachowanie ich wyjątkowych walorów smakowych i właściwości. Kiszone owoce charakteryzują się też wysoką zawartością witamin i skutecznie wspierają układ odpornościowy. Co więcej, naturalne kiszonki wspomagają skład mikroflory jelitowej, co sprawia, że mają dobry wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego i nerwowego. Kiszone owoce mogą też wzbogacić codzienną dietę, a dodatkowo są niskokaloryczne i ułatwiają proces odchudzania. Warto też wspomnieć o tym, że zawarte w kiszonkach sole mineralne wpływają na wzmocnienie oraz piękny wygląd skóry i paznokci.