Kiszonki to rodzaj żywności, który powstaje w wyniku fermentacji. W procesie tym mikroorganizmy, takie jak bakterie kwasu mlekowego, rozkładają cukry obecne w produktach spożywczych na kwas mlekowy i inne związki organiczne. W wyniku tego procesu powstaje kwaśny smak kiszonek oraz charakterystyczny zapach. Jakie są korzyści zdrowotne ze spożywania kiszonek? Zachęcamy do lektury!

Jakie cenne składniki można znaleźć w kiszonkach?

Spożywanie kiszonek może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Kiszonki są bogate w witaminy i minerały, takie jak witamina C, witamina K, kwas foliowy, wapń i potas. Ponadto zawierają one probiotyki, czyli bakterie, które są korzystne dla układu pokarmowego. Probiotyki mogą też pomóc w poprawie trawienia, wzmocnić układ odpornościowy oraz zapobiegać chorobom przewodu pokarmowego. Kiszonki są również bogate w żelazo, które jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania czerwonych krwinek oraz magnez, który pomaga regulować pracę mięśni i układu nerwowego. 

Jakie korzyści zdrowotne może przynieść spożywanie kiszonek?

Spożywanie kiszonek może pomóc zmniejszyć wszelkie stany zapalne i dolegliwości bólowe. Kiszonki mogą również pomóc obniżyć poziom cholesterolu ze względu na wysoką zawartość potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Dodatkowo  zapobiegają one rozwojowi chorób układu pokarmowego, takich jak zapalenie jelita grubego, czy choroba Leśniowskiego. Co więcej, zawarte w kiszonkach witaminy mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry, kości oraz układu sercowo — naczyniowego. Kolejną zaletą ze spożywania kiszonek jest poprawa układu odpornościowego i zdrowia. Warto też wspomnieć o tym, że kiszonki są bogate w przeciwutleniacze, które opóźniają proces starzenia. Ponadto wpływają one na lepsze samopoczucie i poprawiają koncentrację.