Czy każdy może jeść kiszonki?
Kiszenie produktów spożywczych jest jednym z najstarszych sposobów na konserwację żywności. W trakcie procesu fermentacji z cukrów, białek i innych substancji powstaje kwas mlekowy. To właśnie on jest odpowiedzialny za charakterystyczny smak i zapach kiszonych produktów. Czy kiszonki są dla każdego? Jakie są zalety spożywania kiszonek? Zachęcamy do sprawdzenia odpowiedzi poniżej.
Dlaczego warto jeść kiszonki?
Kiszonki, które powstają w procesie fermentacji mlekowej, zawierają dużą ilość witamin A, C, E i K. Dlatego też spożywanie kiszonek korzystnie wpływa na zdrowie i poprawia odporność organizmu. Co więcej, w kiszonkach można znaleźć znaczne ilości żelaza, wapnia, fosforu i magnezu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dużą zaletą kiszonek jest też nisko kaloryczność, dzięki czemu doskonale sprawdzają się one w procesie odchudzania. Ponadto kiszonki naturalnie wspomagają skład mikroflory jelitowej i ułatwiają proces trawienia. Kiszonki są świetnym wyborem dla osób, które chcą zadbać o wygląd włosów, skóry i paznokci, zachowując przy tym szczupłą sylwetkę.
Czy kiszonki są dla każdego?
Kiszonki są wytwarzane w procesie fermentacji, w którym bakterie mlekowe przetwarzają cukry zawarte w żywności na kwas mlekowy. Proces ten prowadzi do utworzenia kwasu, który działa jak naturalny konserwant i chroni jedzenie przed zepsuciem. Co ciekawe, kiszonki mogą jeść osoby z nadwagą oraz kobiety w ciąży. Kiszonki są cennym źródłem błonnika, który pomaga uporać się z pojawiającymi się zaparciami i zmniejsza uczucie ciężkości w żołądku. Ponadto poddane fermentacji produkty spożywcze mają mniej cukru, dzięki czemu ułatwiają odchudzenie. Warto też wspomnieć o tym, że jedzenie kiszonek może pomóc oczyścić organizm.